Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ποιον είπες διεφθαρμένο ρε λαμόγιο;

Ποιον είπες διεφθαρμένο ρε λαμόγιο;
Του Πέτρου Αργυρίου (agriazwa.blogspot.com)
Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Αυτό είναι ένα διαρκές ερώτημα.
Και η διαρκής απάντηση είναι μια:
Η διαφθορά.
Πάντα αναρωτιόμουν το γιατί σε μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο (ψιτ, για τη χώρα σου μιλάω) δεν έχουμε αίμα αλλά κυρίως «εγκλήματα λευκού κολάρου».
Η απάντηση είναι απλή: δεν υπήρχε λόγος για βία και αίμα. Υπήρχε συναίνεση για τη διαφθορά. Υπήρχε ίσως η πιο εκτεταμένη κουλτούρα διαφθοράς τουλάχιστον στο Δυτικό κόσμο.
Η διαφθορά δεν αποτέλεσε ποτέ  αποκλειστικά προνόμιο της εξουσίας. Αντίθετα, ήταν «δημοκρατικότατη» και εκτεινόταν σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Τι άλλαξε;
Η μοιρασιά. Βλέπετε, η διαφθορά μπορεί να είναι και αυτή ένα σύστημα διοίκησης και μάλιστα αποτελεσματικό.
Δυστυχώς όμως έχει ένα εξ’ ορισμού μειονέκτημα: Είναι σπάταλο. Πόροι εξαντλούνται γρήγορα, η πίττα μικραίνει σύντομα.
Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή θα γίνει αναπόφευκτα το μοίρασμα της πίτας. Και κάποιοι, οι λιγότερο ισχυροί θα βγουν έξω από τη μοιρασιά.
Αυτή είναι η ουσία της συναισθηματικής αντίδρασης του Έλληνα: γιατί όλοι θα συμφωνήσουμε στο ότι αυτή η αντίδραση του Έλληνα στις «μεταρρυθμίσεις»  αφορά πρωτίστως το βιοτικό κομμάτι της Ζωής του Έλληνα. Απλά όλο και περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς και κάποιοι δεν μπορούν να επιβιώσουν καθόλου, αριθμοί που καθημερινά μεγαλώνουν. Αυτό αποτελεί συνθήκη για ένα κοινό μέτωπο αγώνα. Τη μόνη συνθήκη κοινού μετώπου αγώνα στην Ελλάδα.
Γιατί στο «ηθικό» και συναισθηματικό κομμάτι της αντίδρασης του  Έλληνα,  τα πράγματα ούτε έντιμα, είναι ούτε δίκαια.
Γιατί το γαμώτο του Έλληνα είναι ότι τόσα χρόνια υπηρετούσε ένα σύστημα διαφθοράς όπως και το σύστημα διαφθοράς εξυπηρετούσε τον «πολίτη». Ήταν στη μοιρασιά που χάλασε το γλυκό. Ήταν ότι στην καινούρια μοιρασιά ο μέσος Έλληνας έμεινε στην απ΄έξω.
Αυτό είναι casus beli και η κρυφή σημαία της ανάγκης για αλλαγή συστήματος εξουσίας.
Χάλασε η μοιρασιά.
Εμ δεν θα χαλούσε; Αμύθητοι πόροι κατασπαταλημένοι. Ούτε καν στην ευλογημένη Ελλάδα δεν βρέχει πόρους.
Κάποιες επαναστάσεις σε αυτή τη χώρα γίναν γιατί κάποιοι βαθύτατοι μορφωμένοι και ειλικρινείς άνθρωποι πλησιάσαν κάποιος βαθύτατα αμόρφωτους ανθρώπους και ο σπόρος έπιασε τόπο.
Σήμερα στην Ελλάδα ενδημεί το είδος του βαθύτατο παραμορφωμένου ανθρώπου, του νεόπλουτου της γνώσης όπως το έχω ξαναπεριγράψει. Αυτό το είδος είναι ανεπίδεκτο μαθήσεως. Έχει πάρει εμβόλια γνώσης ίσα ίσα για να γένει άνοσος σε αυτήν.
Για αυτό το λόγο ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ «τέρμα ο διαπιστωτικός λόγος. Ώρα για πράξεις». Γιατί αν προχωρήσει και άλλο ο διαπιστωτικός λόγος μπορεί να φτάσει και σε διαπιστώσεις για εμάς τους ίδιους, μπορεί να περιλάβει και εμάς και δε θέλουμε ο λόγος να φτάσει τόσο μακριά. Ούτε τόσο βαθιά.
Για να δούμε ποιοι είμαστε εμείς.
Είμασταν αυτοί που «εφεύραμε» την παραπαιδεία και την εξυψώσαμε πάνω από την ας πούμε κακή ποιότητας κρατική παιδεία. Φροντιστήρια λέγονται.
Δημιουργήσαμε δηλαδή την ιδιωτική παιδεία μόνοι μας. Τύφλα να χουν οι κακοί καπιταλιστές.
Κάναμε τις μήτρες γνώσης, τα πανεπιστήμια, άσυλα ανιάτων και εκδοτήρια εισιτηρίων για το γήπεδο του δημοσίου.  Σόρρυ μάγκες αυτό δεν τα κανε άλλος. Θα μπορούσατε να πείτε όχι, του παιδιού μου δεν του κόβει, μπορεί να μάθει μια τέχνη να ευτυχήσει και αυτός και να μη ζημιώνει τους συμπολίτες του. Δεν είναι δα και κουλό. Αλλά όχι. Εσείς ξοδεύατε περιουσίες για να μπουν τα μπάσταρδο σας στα πανεπιστήμια και να γίνει Προεστός. Διαφθορά λέγεται αυτό. Σύστημα διαφθοράς.
Στη δημόσια υγεία; ΟΟΟυουουου. Εκεί να δεις. Φακελάκι και κακό για να πάρει ο δικός σου άνθρωπος τη θέση του φτωχότερου συμπολίτη του. Εσείς φτιάξετε τους μεγαλογιατρούς.
ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
Και άλλα τόσο όμορφα.
Αλλά πάντα μα πάντα είχατε τους πολιτικούς να τους φορτώνετε με το αζημίωτο τις δικές σας πομπές σε ένα ψυχόδραμα που αν δεν ήταν τραγικό θα ήταν απλά γελοίο.
Και στην πολιτική; Πάντα μα πάντα διαλέγατε τους χειρότερους του χωριού. Αυτούς που ξέρατε ότι είναι βρώμικοι γιατί ΕΙΧΑΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ από αυτούς.
Αυτό και αν είναι διαφθορά.  
Φυσικά. Ο πονηρός δε φοβάται τον πονηρό ακόμη και αν είναι πιο πονηρός από τον ίδιο. Τα ίδια μέσα κατέρχονται και με τους ίδιους κανόνες παίζουν. Τον έξυπνο φοβάται.  Για αυτό έβαζε ο πονηρός ο Έλληνας και τους πιο πονηρούς από όλους στην εξουσία, άσχετα με τον ψεύτικη ιδεολογική προβιά που οι πολιτικοί φορούσαν έτσι για ξεκάρφωμα.  «Αυτόν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε. Είναι λαμόγιο σαν και μας.»
 Ο καραγκιοζισμός είναι φυσικά απότοκος της μακράς ιστορίας της υποδούλωσης μας. Συμφωνώ. Αλλά ακόμη και όταν μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα δικό μας σύστημα διοίκησης, τη διαφθορά επιλέξαμε πάλι. Ανεπίδεκτοι μαθήσεως και ανθεκτικοί μέχρι θανάτου στην αλλαγή. Αιώνιοι νεοέλληνες.
Είχαμε δημοκρατία της διαφθοράς. Είχαμε ένα σύστημα εξουσίας με μαζική συναίνεση. Τη διαφθορά.
Το ψυχόδραμα μας δεν έχει λύση: δεν είναι τραγωδία. Κράζουμε τους δοσίλογους, τους κλέφτες κλπ κλπ. Κάνουμε ότι φωνάζουμε και οι πολιτικοί κάνουν ότι μας ακούν.
Δυστυχώς όμως, είναι λίγες οι ελληνικές οικογένειες που δεν έχουν σκελετό ή σκελετούς στη ντουλάπα τους: Κάποιον συγγενή μακρινό ή κοντινό δοσίλογο, βασιλόφρονα ή χουντικό.
Βρώμικο εφοριακό, γιατρό. Πουλημένο δικηγόρο. Ξεπουλημένο στέλεχος πολυεθνικής. Φοροφυγά. Όλα τα έχει ο μπαχτσές. Για να μην πάμε σε πιο βαρβαρικές μορφές εγκλήματος. Ακόμη και οικογένειες που δεν είχαν τέτοια φρούτα μπολιαζόντουσαν με κανά καλό γαμπρό ή νύφη για να μοιραστούν τα λεφτά και τη ντροπή τους. Στο μητροπολιτικό κέντρο της διαφθοράς (ψιτ, για την Ελλάδα λέω) η εντιμότητα συνεπαγόταν φτώχια και η φτώχια ισοδυναμούσε με ντροπή και απομόνωση.
Τώρα, οι ιερές ελληνικές οικογένειες αποκτούν και νέα φρούτα:  
Τους Χρυσαυγίτες.
Γενικά, μέσα στην ιερή ελληνική οικογένεια επικρατούσε τρομακτική ομερτά: Αν το κράτος, το όποιο κράτος, πήγαινε να στριμώξει ή να μπαγλαρώσει κανάν εγκληματία συγγενή, να σου από το πουθενά οι μηχανισμοί προστασίας και τα τηλέφωνα και τα παρακάλια και τα λαδώματα και τα ταξίματα μην τυχόν και πάθει κάτι το «παιδί». Αντίθετα, οι έντιμοι και από το κράτος διωκόντουσαν αλλά και κοινωνικά απομονωμένοι μείναν. Που πήγαν οι έντιμοι άνθρωποι στην Ελλάδα αναρωτιέστε; Ε λοιπόν, αυτούς τους σκοτώσατε μικρούς μην τυχόν και χαλάσουν την πιάτσα.
Η Ελλάδα υπήρξε μια ηθικά ασπόνδυλη χώρα.
Και ρωτάω εσάς που κράζατε μέσα την ασφάλεια της ανωνυμίας ή των μαζών: Δώσατε ποτέ κανέναν συγγενή σας; Μήπως κανάν γνωστό σας; Δώσατε κάποιον ανιδιοτελή αγώνα που θα χαλούσε τη βολή σας; Ε ΠΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;
Προς θεού: δε λέω ότι όλοι οι Έλληνες μετέχουν ενεργά της διαφθοράς. Αλλά ότι έχουν εμποτιστεί μέχρι το μεδούλι από αυτήν σε βαθμό που δεν μπορούν να την αναγνωρίσουν από κοντά αλλά μόνο από μακριά, έχουν υποστεί ένα είδος ηθικής πρεσβυωπίας.
Το ψυχόδραμα δεν έχει τέλος: Χιλιάδες απολυμένοι δημοσιογράφοι να κράζουν στους δρόμους  και κανένας από αυτός να μην βγάζει τα άπλυτα του εργοδότη του μην τυχόν και βγει για τον ίδιο κακό όνομα για τυχόν επόμενη σχέση εργοδοσίας. V for Valtomenos.
Άλλοι που το πρωί είναι άχρηστοι βολεμένοι  δημόσιοι υπάλληλοι και το βράδυ ανώνυμοι επαναστάτες που μετατρέπουν το χώρο του δημοσίου διαλόγου που μπορεί να είναι το διαδίκτυο σε γήπεδο ή καφενείο. V for Volemenos.
Δικηγόροι που σε εποχή εκτεταμένης κρατικής παρανομίας δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια μήνυση κατά του κράτους. V for Vernikomena Kerata.
Δικαστικοί σε καιρό αντισυνταγματικών εκτροπών αντιδρούν μόνο όταν μειώνονται οι μισθοί τους. V for Varate me kai as klaiw.
Τι δουλειά κάνεις πασά μου: Επαγγελματίας γραφειοκράτης: V for Vasilofron
Νεαροί άντρες που πουλούν το μέλλον τους για ένα καφέ στην παραλία: V for Vlakas.
Γκόμενες που ενώ μας έχει πέσει όλους το πουλί από την απόγνωση συγκρίνουν τα βαμμένα νύχια τους: V for Versage, V for Vamenes Ksantheies, V for Vlamenes.
Σιγά μην γίνει η Ελλάδα Αργεντινή. Το μόνο ηρωικό στη μας χώρα είναι το πόσο ανθεκτική είναι η διαφθορά. Ό μόνος ήρωας σε αυτή τη χώρα είναι η διαφθορά. Σούπερ ήρωας αφού τους νικά στο τέλος όλους.
Είμασταν βασιλόφρονες πριν έρθει ο βασιλιάς. Χουντικοί πριν έρθει η χούντα. Νεοφιλελεύθεροι πριν έρθει το ΔΝΤ. Κρυπτοφασίστες πριν έρθει η ΧΑ. Σταλινική πριν έρθει ο Στάλιν.  Όλοι βρήκαν και τα κάναν. Πολλά από τα βαμπίρια της νεοελληνικής ιστορίας δεν ήρθαν απρόσκλητα.
Είμαι, είσαι, είμαστε η διαφθορά. Είμαστε ένα κρότος μαφία. Ένα συσσωμάτωμα  μεγάλων οικογενειών. Λογικό ήταν. Για μας η υπάρχει η Ιερή Οικογένεια, La Sacrada Familia, ούτε κοινωνία, ούτε αξίες ούτε τίποτα. Υπάρχει ο κώλος μας ,πεσμένος και γεμάτος μπιμπίκια άντε και καμιά οικογένεια. Ξέρατε καμιά μαφία που δεν στηρίζεται στην έννοια της ιερής οικογένειας;
Οι πολιτικοί μας είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση πολλών συγγενών μας τους οποίους διαρκώς συγκαλύπτουμε.
Ούτε ο Μπάτμαν δεν μπορεί να μας σώσει. Αντίθετα, θα είναι χαρά του να μας σπάσει με ελάχιστες εξαιρέσεις στο ξύλο.  
Πραγματική δημοκρατία έχεις όταν καταλαβαίνεις ότι και εσυ και εγώ και εμείς μετέχουμε σε αυτήν.
Πραγματική διαφθορά έχεις όταν δεν καταλαβαίνεις ότι εσύ και ο μπαμπάς ή θείος σου ή ο γκόμενος ή η κόρη σου μετέχει σε αυτή.
Ανταπόκριση: Πέτρος Αργυρίου από  την Πρώην Δημοκρατία της Μαφίας της Ελλάδος, νυν Τροϊκανία- 29/10/2012

3 σχόλια:

  1. Συμφωνώ σχεδόν με το σύνολο των άρθρων και δημοσιέυσεων του blog, και θεωρώ ότι προσφέρει σημαντική ενημέρωση.

    Εδώ θα διαφωνήσω έντονα.

    Όχι με το πόση διαφθορά υπάρχει, αυτό δεν σηκώνει καν συζήτηση, αλλά με την διάχυτη στο άρθρο άποψη ότι "όλοι φταίνε".
    Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά θεσμοθετημένη. Είναι κατασκευασμένη και αναπόσπαστο κομμάτι λειτουργίας από καταβολές Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και από τις συμμαχίες των επόμενων Δυτικών αφεντάδων με κάποιες δυναστείες που επέλεξαν να ελέγχουν για λογαριασμό τους τη χώρα.

    Αυτό φυσικά δεν αθωώνει την ύπαρξη διαφθοράς, υπάρχουν όμως κοινωνικά στρώματα δέσμια της κατάστασης. Την διαιωνίζουν καταναγκαστικά για την επιβίωση. Αν δεν πέσει το φακελάκι στον γιατρό θα χάσεις το παιδί σου. Αν δεν πέσει το φακελάκι στον εφοριακό θα χάσεις την επιχείρηση σου που τρέφει εσένα, την οικογένεια σου και άλλες 10 οικογένειες. Αν πληρώσεις και τους 15 φόρους που επιβάλλουν σκοπίμως καταστροφικά θα κλείσεις. Κλπ.

    Η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει σε αυτόν τον τομέα από τον μικρό και τον μεσαίο. Δεν μπορεις να κάνεις τον ήρωα και να ζεις στον δρόμο τρώγοντας σκουπίδια ενώ η διαφθορά καλύπτεται από την εξουσία, τα ΜΜΕ, την παιδεία, τον συνδικαλισμό, το σύστημα συνολικά.

    Μπορώ εύκολα να αποκαλέσω τον μέσο έλληνα ανενημέρωτο, φοβισμένο, λοβοτομημένο, δειλό, παθητικό, μέχρι και βλάκα.

    Όχι όμως συνένοχο στο στημμένο παιχνίδι της διαφθοράς και στην επίθεση που δεχόμαστε ως πείραμα της νέας Παγκόσμιας Διακυβέρνησης που τόσο διαφήμισε ο Γιωργάκης, και των συμφερόντων τραπεζικών καρτέλ-Γερμανίας.

    Με κάθε σεβασμό σε κάποιον που χρόνια πολεμάει αυτό το σύστημα και αποκαλύπτει συχνά βρώμικες πτυχές του κατεστημένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεβαστέ μου φίλε. Το σύστημα αναπαράγει ανθρωπότυπους που το βολεύουν. Ο Έλληνας από το 80 και μετά υπέστει ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ αλλαγή στα χαρακτηριστικά του. Ευνοήθηκε ότι πιο ευτελές μέσα του ενώ οι αρετές άρχισαν να μοιάζουν με κουσούρια. Φυσικά και οι ευθύνες δεν εξισώνονται. Η πόρνη δε φέρει την ίδια ευθύνη με το νταβατζή. Αλλά όταν σιτεύει και γίνεται τσατσα και εκπορνεύει νέες γενιές,ε ναι εκεί φέρει της δικής της πλόεν ευθύνες όχι για αυτό που κατάληξε να γίνει αλλά για αυτό που κάνει σε άλλους. Για κάθε δύο που πλήρωναν φακελάκι για να σώσουν τον άνθρωπο τους υπήρχε ένας που πλήρωνε για να τους κλέψει τησ ειρά στο χειρουργείο και αντίστοιχα πράγματα ισ΄χυουν και στα υπόλοιπά παραδείγματα. Για κάθε δύο που πλήρωναν λόγω εκβιασμών, υπήρχε ένας που λάδωνε για προνομιακή μεταχείριση. Η διαφθορά εγκατάστηθηκε παντού στον πληθυσμό. Και να ρωτήσω: Αντε εντάξει για τον απλό λάο. Για τα τομάρια τους μεγαλογιατρούς τι κάναν οι υπόλοιποι γιατροί . Τα ίδια και για τους δικηγόρους κλπ κλπ. . Τι κάναν οι θεματοφύλακες; Δεν είχαμε ποτέ. Και όσους είχαμε τους έφαγε η λήθη- ή η μαρμάγκα. Η διαφθορά είναι σαν τον καρκίνο, αν δεν την αντιμετωπίσουν τα υγιή κύτταρα μιας κοινωνίας νωρίς θα καταπιεί την κοινωνία. Και την κατάπιε. Δεν μπορείς να τιμωρήσεις όμως εναν ολόκληρο λαό. Δυστυχώς ο λαός τιμωρείται από την επιλογές του. Και όταν συνεχίζει τα ίδια, όταν ΄'εστω μ΄'εσω τεψνασμάτων και εκβιασμών νομιμοποιεί με την ψήφο του μια κυβέρνηση κατάλησης μιας χώρας, της ίδιας του της χώρας Λέμε, ε τότε επειδή πλεόν και ξέρει και έχει πάθει είναι άξιος της μοίρας του. Δεν υπάρχει κάτι το οπόιο εγώ ή εσύ ή οποισδήποτε άλλος μπορεί να κάνει για να αλλάξει το μέλλον. Αλλά όταν είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να κάνουν το μέλλον σαν το παρελθόν, ε τότε πρέπει να φάνε πόρτα από το παρόν και οι ευθύνες τους πολλαπλασιάζονται. Όχι για το τικ άναν στο παρελθόν. Αλλά για το τι θα κάνουν στο μέλλον. Όπως και να έχει δε διαφωνούμε παρά μόνο στη σκληρότητα του λόγου μου και στο γεγονός ότι στο άρθρο δεν υπάρχει αναφορά στους ΜΕΓΑΛΟΕΚΓΛΗΜΑΤΙΕΣ του συστήματος εξουσίας. ΑΛλά δεν απευθύνω το λόγο σε αυτούς τους τελειωμένους αλλά στον ίδιο το λαό. Γιατί όπως η ιστορία έχει τόσο συχνά δείξει, τα θύματα που παίρνουν την εξουσία μπορούν γίνονται εξίσου επιδέξιοι θύτες με τους προκατόχους τους. Άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ την αδικία εκμεταλλεύτηκε για να αδικήσει ακόμη περισσότερο και να καταστρέψει ότι φως είχε απομείνει σε ένα λαό που βρισκόταν στα σκοτάδια για αιώνες και ποτέ δεν πήρε τη μοίρα του τόπου του στα ΄χερια εξαιτίας της καίριας γεωπολιτικής θέσεις της χώρας και των βλέψεων που είχαν οι μεγάλες δυνάμεις. Αυτά δεν τα παραβλέπουμε και δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ. Αλλά τώρα μπορεί. Ο λαός. Μπορεί αν θελήσει. Ευννοούν οι συνθήκες. ΜΕγάλο κομμάτι όμως του λαού απλά δεν του καίγεται καρφί. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η αξιοπρέπεια ούτε η δική τους ούτε της χώρας τους ούτε των επόμενων γενεών. Πολύ φοβάμαι... Πολύ φοβάμαι ότι τα κρίματα θα επαναληθφούν όπως είθισται να συμβαίνει. Πολύ φοβάμαι ότι αυτός ο λαός θα πάρει την αδιανόητη αδικία που του έγινε και θα την ΑΛΑΘΗΤΟ. Αυτό βλέπω αυτό περιγ΄ραφω και αυτό και τα χώνω σε ένα λαό που παρότι ήταν εχθρικός προς τη δικιά μου ύπαρξη πάντα θεωρούσα ότι είμασταν μια σάρκα. ΚΑι αυτό δεν έχει αλλάξει.

      Διαγραφή
  2. Να εξηγήσω για να μην παρεξηγηθώ: Δεν έγινα ξαφνικά ούτε Πάγκαλος, ούτε Παπανδρέου, ούτε Μανδραβέλης, ούτε Καψής. Αυτούς τους αδίστακτους τους εχω πολεμησει όσο λίγοι (βλ εδω http://agriazwa.blogspot.gr/2011/01/blog-post. και εδώ (http://agriazwa.blogspot.gr/2011/02/300.html)καιεδώ http://agriazwa.blogspot.gr/2010/12/media_4610.html. Οι εξισώσεις ευθυνών ανάμεσα στο λαό και τους πολιτικούς βασίζονται στα μαθηματικά του ψεύδους. Το πολιτκό σύστημα δεν έπαιρνε δάνεια για να συντηρήσει την όποια υπάρχουσα διαφθορά αλλά για να τη γιγαντώσει, να αντλήσει οικονομικά και πολιτικά ωφέλη για το ίδιο αλλά και για τους προισταμένους του, και να τη χρεώσει διαφθορά μετά στα θύματα του, τους πολίτες. Αυτή είναι η εκβιαστική διαφθορά. Μιλαώ όμως για τη συμμετοχική διαφθορά στην οποία έπεσε με τα μούτρα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού ακόμη και για τα μικρότερα των πραγμάτων πόσο μάλλον για τα μεγαλύτερα. Και μιλάω για ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων που δεν έκανε τίποτε για να πολεμήσει τη διαφθορά ούτε και στάθηκε κοντα σε αυτούς που μπορούσαν και επιχείρησαν να το προστατεύοσουν από αυτή. Όλοι ζούσαν στο κλουβί τους και ας μην ήταν χρυσό. Και ασ ήταν τσίγγινο. Σήμερα και παρά τους εκβιασμούς του το σύστημα εξουσίας πέφτει. Είναι τεράστια ευκαιρία να φτιάξουμε μια χώρα δικιά μας. Δυστυχώς τα σημάδια από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας έιναι άσχημα. Καμία μεταμέλεια, καμιά νέα πνοή. Θέλουν για μέλλον το ίδιο παρελθόν με λίγο διαφορετικούς όρους. Καιρός να δούμε ποιοι είμαστε για να μην τα ξανακάνουμε σκατά από την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή