Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Όταν τα πόδια βαράν το κεφάλι


Όταν τα πόδια βαράνε το κεφάλι

Του Πέτρου Αργυρίου

 

Τα κτήνη, τα τέρατα, τους υπάνθρωπους. Έτσι ακριβώς αντέδρασα και εγώ εσωτερικά στο άκουσμα της είδησης ότι χρυσαυγίτες χάραξαν στην πλάτη Σουδανού μετανάστη τα γράμματα Χ και Α από το ακρωνύμιο της Χρυσής Αυγής.

Σκέφτηκα ότι τελικά ναι, δίκιο είχαν κάποιοι της ακροαριστεράς. Θέλοντας και μη, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους χρυσαυγίτες στους δρόμους. Να γίνει ο συμμοριτοπόλεμος που επιδίωκα να αποτρέψω με κάθε μέσο.

Κοιμήθηκα αργά με εφιάλτες… Κομμένα πόδια, κεφάλια και άλλα τέτοια.

Ξύπνησα τα χαράματα ανάστατος.

Και τότε -ετεροχρονισμένα- άνοιξα τη φωτογραφία και το βίντεο της είδησης από το Mega, ένα από τα κανάλια των MEGA-λων συμφερόντων.

Ξανά και ξανά κοίταξα το φρικαλέο θέαμα της «χαρακωμένης» πλάτης του Σουδανού.

Αν εξαιρέσουμε κάτι υποστηρικτές τύπου Γαϊτάνου και Σφακιανάκη , η Χρυσή Αυγή δε φημίζεται για την καλλιτεχνία της: ο εγκληματίας που το κανε αυτό στο Σουδανό μάλλον δεν ήταν καλός στο σχέδιο. Αν ήταν καλός στο σχέδιο τότε δεν ήταν καλός στο μαχαίρι (το μαχαίρι αναφέρεται στην ίδια τη μαρτυρία του θύματος για τα τραύματα του στο πηγούνι και το λαιμό).  

Το εκτεταμένο τραύμα όμως του Σουδανού δε γίνεται εύκολα από ερασιτέχνη μαχαιροβγάλτη. Αν αυτά τα τραύματα είχαν γίνει με απλό μαχαίρι η μισή Αθήνα θα άκουγε τις κραυγές του δύσμοιρου νεαρού ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το χάραγμα του έγινε ενώ είχε χάσει τις αισθήσεις του από χτυπήματα.

Αλλά φυσικά δεν είμαι ειδικός σε τέτοια θέματα. Εικασίες κάνω.

Το περιστατικό συνέβη σύμφωνα με το Σουδανό πριν από κανά δίμηνο. Οι ουλές του στην πλάτη όσο μπορούμε να κρίνουμε από μια φωτογραφία, ήταν ανώμαλες πράγμα που μπορεί να σήμαινε ότι χρησιμοποιήθηκε σχετικά στομωμένο εργαλείο ή ότι η επούλωση δεν έγινε ως έπρεπε ή…

Αλλά όπως σας είπα δεν είμαι ειδικός στο θέμα και ούτε δικαιούμαι να εκφέρω γνώμη παρά μόνο να κάνω κάποιες εικασίες για αυτό.

Μιλώντας ανεπίσημα και σε φιλικό και μόνο επίπεδο με δύο χειρούργους, και οι δύο είχαν την εντύπωση ότι οι ουλές ήταν δύσκολο να είχαν γίνει από κρύο εργαλείο.

Η εντύπωση τους –ανεπίσημα πάντα- ότι έγινε από πυρακτωμένο εργαλείο ενώ ένας τρίτος λιγότερο εξειδικευμένος στα τραύματα γιατρός- πρόχειρα πάλι και ανεπίσημα- πρότεινε και το φραγγέλιο ως υποψήφιο τραυματικό εργαλείο.

Χρυσαυγίτες που κυκλοφορούν με μαστίγια ή γκαζάκια για να πυρώνουν το μαχαίρι με το οποίο θα σημαδέψουν τυχαίο μετανάστη;

Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη ψυχασθένεια.

Όπως και να’ χει το τελικό συμπέρασμα ανήκει αποκλειστικά σε ιατροδικαστή αρκεί φυσικά να κληθεί από την εισαγγελία να εξετάσει το θύμα ως όφειλε να έχει γίνει από την πρώτη ημέρα που το περιστατικό έγινε γνωστό.

Παρακάμπτοντας όμως κάθε διαδικασία εξακρίβωσης, το Mega έβγαλε το συμπέρασμα με βάση την προφορική μαρτυρία του θύματος ότι οι δράστες ήταν Έλληνες καθώς κρατούσαν ελληνικές σημαίες ότι το κάναν οι χρυσαυγίτες.

Πιθανό, δε λέω. Ίσως το πιο πιθανό.

Χωρίς φυσικά να διανοηθούμε να γίνουμε απολογητές του νεοναζισμού ή κάτι τέτοιο, να τονίσουμε ένα δύο πραγματάκια που σχεδόν κανείς δεν τολμά να γράψει:

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη βία κατά των μεταναστών δεν είναι μόνο ιδεολογικοί και πολιτικοί. Σε σημαντικό βαθμό συμβάλλει και η ενδομεταναστευτική βία. Συμβάλλουν επίσης και τα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα σημαντικό τμήμα των οποίων συνδέεται και με τα διεθνή δίκτυα trafficking τα οποία εκμεταλλεύονται, εκβιάζουν και κακοποιούν μετανάστες.

Να τονιστεί επίσης ότι μέχρι και σχετικά πρόσφατα τα χειρότερα, μαζικότερα και πλέον συγκολλημένα περιστατικά εκμετάλλευσης ή/και κακοποίησης μεταναστών, συνέβαιναν στα στεγανά των τοπικών κοινωνιών…

Να σημειωθεί επίσης ότι χιλιάδες Σουδανοί έχουν βασανιστεί από την κυβέρνηση τους και Σουδανούς παραστρατιωτικούς.

Παρά ταύτα, τα εγκλήματα κατά των μεταναστών αποδίδονται πλέον συλλήβδην στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.  

Να κάνουμε ομάδες κρούσης να τους σπάσουμε τα ποδάρια. Άντε μέσα. Να χυθεί άπλετο αίμα στους δρόμους. Μέσα.

Γιατί κανείς δε σκέφτηκε όμως να κάνουμε ομάδες κρούσης να σπάσουμε τα εγκληματικά δίκτυα εκμετάλλευσης και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους;

Μήπως αυτοί είχαν μικρότερη συμβολή στα φαινόμενα εκμετάλλευσης και κακοποίησης των μεταναστών;
Ή να κάνουμε ντου σε χωριά για να απελευθερώσουμε τους σκλαβωμένους μετανάστες;

Ρωτώ.

Επίσης όταν καταδικάζουμε κάποιον για κάτι, οφείλουμε τουλάχιστον να μπορούμε να βεβαιώσουμε την ακρίβεια και την ευστάθεια του κατηγορητηρίου.

Το οφείλουμε στην έννοια του δικαίου αυτό.

Τα συνθήματα είναι εύκολα. Η βία επίσης αποτελεί την εύκολη λύση σε φαινομενικά αδιέξοδα.

Αυτό που οφείλει άμεσα να γίνει σε σχέση με την υπόθεση είναι να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες η δικαιοσύνη και να κληθεί ιατροδικαστής να βγάλει πόρισμα.

Δε χρειάζεται ούτε η Χρυσή Αυγή να τεθεί εκτός νόμου. Ούτε και οι αντιφασίστες να βγουν εκτός νόμου περνώντας στην αυτοδικία.  Το μόνο που χρειάζεται είναι η σε μεγάλο βαθμό αφομοιωμένη από το σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας  δικαιοσύνη μιας από τις περισσότερο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου να ανεξαρτητοποιηθεί και να κάνει τη δουλειά της: Να απονείμει επιτέλους δικαιοσύνη. Να σταματήσει να είναι κατά το ήμισυ τυφλή καθώς κλείνει με νόημα το μάτι της πονηρά στους ισχυρούς αυτής της χώρας.
Ο Βενιζέλος προτείνει να βγάλει τη ΧΑ εκτός νόμου.

Βόμβα σκάει σε γραφεία τους.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα ένας Σουδανός παρουσίαζεται (στο MEGA παρακαλώ) δύο μήνες όπως ο ίδιος ισχυρίζεται μετά την κακοποίησή του.

Δεν υπερασπίζομαι κανέναν. Δουλεία μου είναι να εντοπίζω την προπαγάνδα και να την αποδομώ από όπου και αν προέρχεται αυτή. Δεξιά, αριστερά ή κέντρο. Δουλειά μου είναι να μην επιτρέπω σε κανένα να κάνει την κοινή γνώμη υποχείριο του.

 Όσοι από εσάς βιάζεστε πρόχειρα και χωρίς στοιχεία να καταδικάσετε κάποιον για το έγκλημα κατά του Σουδανού, να θυμάστε μοναχά τούτο: Αν η Χρυσή Αυγή δικαιωθεί απέναντι σε μια άδικη κατηγορία, στα μάτια πολλού κόσμου θα έχει δικαιωθεί απέναντι και σε όλες τις υπόλοιπες βάσιμες κατηγορίες.

Θα είναι οι διπλά διωγμένοι, οι διπλά αδικημένοι, τόσο από το κεντρικό πολιτικό σύστημα όσο και από το «βαθύ παρακράτος της αριστεράς»… Σταματήστε πια να τους κάνετε ήρωες.  

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια ένδειξη για το μπορεί να έχουν γίνει τα τραύματα του Χασσάν Μέκκι δίνεται από το δίκτυο των ΜΚΟ που βρέθηκαν κοντά του και αξίζουν τα εύσημα για την στήριξη τους στους μετανάστες. Διαβάζουμε λοιπόν στο 1against racism σε προχθεσινό δημοσίευμα:


    «Ήταν 16 Ιουνίου 2011 όταν έφτασαν στο χωριό μου και ξεκίνησαν την επίθεση. Δεν ξέραμε ποιοι ήταν, αλλά φορούσαν στρατιωτικά ρούχα. Άρχισαν να μας χτυπούν και να μας σκοτώνουν, κι εμείς τρέξαμε αμέσως να κρυφτούμε. Σκότωσαν τον πατέρα μου μπροστά μου και βίασαν τις δύο αδερφές μου. Ήταν 22 και 19 χρονών» διηγείται στο 1againstracism.gr. «Τους υπόλοιπους δικούς μου, τους έχασα – τη μητέρα μου και τους τρεις αδερφούς μου. Δεν ξέρω πού είναι από τότε. Έφυγα απ’ το χωριό μου με το κάρο» εξηγεί. «Μόνο κάρα και γαϊδούρια είχαμε, αλλά ζούσαμε καλή ζωή. Όμως, καθημερινά, ακόμη και σήμερα μάς δημιουργούν προβλήματα. Η κυβέρνηση νομίζει ότι βοηθάμε τους αντάρτες και οι αντάρτες μας κατηγορούν ότι δουλεύουμε με την κυβέρνηση».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τυπική υπερτροφική ουλή ράχης. Η ράχη , λόγω αυξημένης τάσης , ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιων ανωμαλιών κατά την επούλωση.
    Από τη φωτογραφία δεν είναι δυνατό να εξαχθεί συμπέρασμα για μετεγκαυματικές ουλές από πυρωμένο εργαλείο , χωρίς να αποκλείονται.
    Η ουλή είναι σίγουρα < 1 έτους, αλλά διατηρώ μερικές αμφιβολίες για το δίμηνο γιατί η υπερτροφία είναι σημαντική και ο αναφερόμενος χρόνος μη αρκετός.Την τοποθετώ μεταξύ 6-10 μηνών.
    Το τραύμα εχε μια ιδιομορφη "καλλιτεχνικοτητα" για να εχει γινει με φραγγέλιο.Παντως, το ΧΑ το διακρινω με δυσκολία.Μήπως θέλω εγώ να το δω?
    Ενέδωσες σε μια αντιπαλότητα με το άρθρο , πάντως , που αποπροσανατολίζει τα άκρα του εκλογικού σώματος - και όχι μόνο - από το να δουν τον πραγματικό υπαίτιο της κατάστασης και να τον τιμωρήσουν ανάλογα.Και ο υπαίτιος δεν κρύβεται στα άκρα.Βρίσκεται , εναλλασσόμενος, στο κέντρο και προσπαθεί να κρυφτεί παίζοντας το δημοκράτη πίσω από τη φούστα ατόμων που δε σέβονται εκ πεποιθήσεως την αστική δημοκρατία όπως έχει διαμορφωθεί τελευταία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε εξαιρετικά για τη γνωμοδότηση.

      Όντως τα τραύματα είναι κάπως κανονικά για να έχουν προήλθει από φραγγέλιο αλλά όπως και να χει μπορούμε να κάνουμε μόνο ευφυείς εικασίες, άλλες περισσότερο ενήμερες και άλλες όχι καθώς το θέμα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει εκεί που όφειλε εξ αρχής: Στην ιατροδικαστική εξέταση.

      Όπως και να χει ο Χασσάν είναι θύμα και ωφείλει η πολιτεία να του παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας.
      Το θέμα είναι όμως πως αν η πληγή προέρχεται από τη φρικιαστική του εμπειρία στο Σουδάν, το να το χρεωθεί η Ελλάδα αγγίζει πλέον τα όρια της σκευωρίας. Το Reuters μας έθαψε κανονικά. ΤΟ state department το ίδιο.
      Όχι γιατί η Ελλάδα δεν έχει ρατσιστική βία. Αλλά να μιλάμε για τα πραγματικά περιστατικά όπως είναι και όχι να εφευρίσκουμε ή να προσαρμόζουμε περιστατικά για να σμπρώχνουμε την ατζέντα κάποιων οργανισμών και ΜΚΟ.
      Δεν ισχυρίζομαι πως αυτό έγινε. Δεν έχω ακόμη τα πειστήρια για κάτι τέτοιο και δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί ή να καταρριφθεί κάτι τέτοιο από μια φωτογραφία ακόμη και από έμπειρους γιατρούς. Αυτό που λέω είναι: εισαγγελική παρέμβαση: προχθές. Ιατροδικαστική εξέταση: Χθες. Μέριμνα για το θύμα ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο.
      Είμαι υπέρ της αλήθειας. Της όποιας αλήθειας.
      Αν ήταν δυνατόν να μου διασαφήσετε επίσης σε τι ενέδωσα. Πολύ καλοπροαίρετα σας το ζητάω καθώς και εμένα με προβληματίζει εξαιρετικά η θέση που πρέπει να κρατήσει κάποιος γενικά και ειδικά σε μια πόλωση η οποία χτίζεται μέρα με τη μέρα.

      Διαγραφή