Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Μια μικρή αναδρομή στην άγνωστη ιστορία των βιολογικών εξοπλισμών



(Με αφορμή την εικασία του κατά τ' άλλα εξαιρετικού νομικού Francis A Boyle για τον Ebola ως βιολογικό όπλο, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου "Θανάσιμες Θεραπείες" (εκδ Etra 2011) για την ιστορική πραγματικότητα των βιολογικών εξοπλισμών, τη σύνδεση της με τη βιοτρομοκρατία και τη χρήση της ως άλλοθι για πολεμικές επεμβάσεις)



Μέσα στη συγκαλυμμένη ή όχι βαναυσότητα της ανθρώπινης ιστορίας, το 1972 υπήρξε ένα έτος ορόσημο. Ήταν η χρονιά που υπογράφηκε η Συνθήκη για τα βιολογικά και τα τοξικά όπλα, όπλα εξίσου ίσως και περισσότερα επικίνδυνα από τα πυρηνικά. Η ανθρωπότητα μπορούσε πλέον κυριολεκτικά να αναπνεύσει περισσότερο ελεύθερα χωρίς να φοβάται αόρατους μικροσκοπικούς εξολοθρευτές της. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι οι διεθνείς συνθήκες φτιάχτηκαν για να καταπατούνται….

Η ιατρική και η βιολογία, γενικότερα η επιστήμες ζωής τέθηκαν από νωρίς στην υπηρεσία της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας και των βιολογικών εξοπλισμών καταπατώντας για μια ακόμη φορά τον ιπποκρατικό όρκο και το πνεύμα του.

Σε αυτό το μικρό χρονικό θα δούμε το πώς και το που η δημόσια υγεία χρησιμοποιήθηκε για τους σκοπούς των προγραμμάτων βιολογικών εξοπλισμών, και πως φτάσαμε σε ένα πόλεμο με μια από τις προφάσεις του να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι στη βιοτρομοκρατία, την τρομοκρατία δηλαδή όπου βιολογικά όπλα χρησιμοποιούνται. 


            Στην πρόσφατη έκθεση του USAMRIID (US Army Medical Research Institute of Infectious Diseases): HISTORY OF BIOLOGICAL WARFARE αναφέρεται μεταξύ άλλων και η ανάπτυξη και δραστηριοποίηση του Ft Detrick (που όπως θα δούμε στη συνδέθηκε με τις επιστολές άνθρακα) στα πλαίσια του βιολογικού εξοπλιστικού προγράμματος. Αναφέρεται επίσης πως παρά την πρώτη απαγόρευση Nixon για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων, το πρόγραμμα βιολογικού εξοπλισμού δε σταμάτησε αλλά προφασιζόμενο ένα παραθυράκι στην τεχνική ορολογία συνέχισε την προπαρασκευή βιολογικού πολέμου στα «νόμιμα» πάντα πλαίσια της βιοάμυνας.[1] Η τότε ΕΣΣΔ καταστρατήγησε και αυτή και ίσως σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη συνθήκη για τα βιολογικά όπλα. Και φυσικά οι έκνομες δραστηριότητες του προγράμματος βιολογικών εξοπλισμών δεν ξεκίνησαν τη δεύτερη χιλιετία μ.Χ, ούτε καν τη δεκαετία του 1970. Μια δεκαετία νωρίτερα το USAMRIID και το UK Defence Ministry επιδόθηκαν σε όργια πειραματισμών σε ανυποψίαστους πολίτες:
  
            Ιούνιος 1966: οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης γίνονται πειραματόζωα του  USAMRIID (US. Army Medical Research Institute of Infectious Diseases). Ο υπόγειος της πόλης γεμίζει με «ακίνδυνο» βιολογικό παράγοντα (για την ακρίβεια με βάκιλο που συμπεριφέρεται όπως ο άνθρακας αλλά δεν είναι παθογόνος) προκειμένου να μελετηθεί το μοτίβο διασποράς και μόλυνσης σε ενδεχόμενη επίθεση με βιολογικά.[2] [3]  Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το 1964, δύο παρόμοια πειράματα διεξάγονται στον υπόγειο του Λονδίνου από το UK Defence Ministry (το αγγλικό υπουργείο αμύνης). Το πρώτο από αυτά αναλαμβάνουν επιστήμονες από το Porton Down[4].  Το άκρως μυστικό πρόγραμμα για χημικούς και βιολογικούς εξοπλισμούς της Μ.Β που εδρεύει στo Porton Down ανέπτυξε για κάποιους λόγους τη δεκαετία του 80 στενούς δεσμούς με την ιδιωτική εταιρία Porton International. H Porton International μαζί με την αμαρτωλή Dyncorp έχουν συστήσει την Dynport. H Dynport όπως είδαμε έχει συμβόλαια με την αμερικανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη εμβολίων. Με λίγα λόγια, κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία δε δίστασαν να δοκιμάσουν βιολογικούς παράγοντες σε ανυποψίαστους πολίτες τους μέσα σε μεγάλα αστικά κέντρα!
           
Τις άκρως παράλογες ψυχροπολεμικές λογικές που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ και δευτερευόντως και η Μ. Βρετανία, θα τις εφάρμοζαν μερικά χρόνια αργότερα, σε ένα «θερμό» γεωπολιτικά σημείο που άμεσα μεταμορφώθηκε σε θέρετρο πολέμου: 

1990-1991: το USAMRIID δραστηριοποιείται στον πόλεμο του κόλπου. Μετά τον πόλεμο μέλη του συμμετέχουν στην ομάδα επιθεωρητών που διερευνούν της ικανότητες του Ιράκ στο βιολογικό πόλεμο. Είναι κάπως ύποπτο το USAMRIID  να συμμετέχει στην ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ που διερευνούν τις δυνατότητες του Ιράκ στον βιολογικό πόλεμο όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το ίδιο έχει καταπατήσει τη συνθήκη του 1972 για τα βιολογικά όπλα. Φαίνεται πως οι συνθήκες φτιάχνονται για να καταπατούνται από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Οι αντιφάσεις δεν σταματούν εδώ : Το 1994 ξεκινά ακροαματική διαδικασία υπό τον γερουσιαστή Donald Riegle. Τα ευρήματα της έκθεσης Riegle καταλήγουν πως στη δεκαετία του 1980, όταν ο Donald Rumsfeld ήταν μέλος της «General Advisory Committee on Arms Control», βιολογικά υλικά εξήχθησαν στο Ιράκ. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ο άνθρακας[5]. Με λίγα λόγια, η Αμερική, ζητούσε από τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ να βρουν σε Ιρακινό έδαφος τα βιολογικά που η ίδια είχε πουλήσει στο Ιράκ όταν αυτό ήταν σύμμαχός της! Η έκθεση κοινοποιείται στο αγγλικό κοινοβούλιο μόλις τον Φεβρουάριο του 2003 από τον εργατικό βουλευτή Peter Kilfoyle[6]. Ο Rumsfeld (βλ. Roche) αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση πάνω στο θέμα. Όταν ο γερουσιαστής Byrd ρώτησε το Rumsfeld για το σκοπό της επίσκεψης του στη Βαγδάτη στις 20 Δεκεμβρίου του 1983[7] ο Rumsfeld απάντησε πως στόχος του ήταν να κάμψει την τρομοκρατία στο Λίβανο. Σε ένορκη  κατάθεσή του στις 31 Ιανουαρίου 1995, ο ακόλουθος του Rumsfeld στην αποστολή, Howard Teicher, δήλωσε πως ο Rumsfeld  μετέφερε στον Saddam Husein την προσφορά βοήθειας από τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Yitzhac Samir.[8] Συνοψίζοντας, επίσημα έγγραφα των ΗΠΑ δείχνουν, πως η Αμερικανική κυβέρνηση υπήρξε στενός σύμμαχος του Saddam στον πόλεμο κατά του Ιράν και πως στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας πουλήθηκαν στο Ιράκ εν δυνάμει βιολογικά όπλα!!!


Τον Ιανουάριο του 1999 ο τότε πρόεδρος Clinton ανακοινώνει τον σχεδιασμό μιας βιοαμυντικής πολιτικής. Έχουν ήδη προηγηθεί δύο σχέδια στα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ: Τα project Jefferson και project Clear Vision τα οποία βρίσκονταν έξω από το πνεύμα της συνθήκης τα 1972 για τα βιολογικά όπλα.

            Το ερέθισμα, ή αν θέλετε η πρόφαση για αυτή την κλιμάκωση ήρθε τη δεκαετία του ενενήντα όταν αποστάτες επιστήμες με ηγετικές θέσεις στο πρόγραμμα βιολογικού εξοπλισμού των ΕΣΣΔ όπως οι Alibek και Pasechnik έδωσαν την πλήρη εικόνα της έκτασης που αυτό είχε λάβει. Όταν το 1995, Ρώσοι επιστήμονες ανακοίνωσαν την δημιουργία ενός ανασυνδυασμένου στελέχους άνθρακα που περιείχε γονίδια από τον βάκιλο cereus, ο μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ βάλθηκαν να αποκτήσουν το νέο αυτό στέλεχος. Η αποτυχία τους οδήγησε στην απόφαση να δημιουργηθεί από τις ίδιες τις ΗΠΑ ένα καινούριο, περισσότερο αποτελεσματικό στην εξαφάνιση πληθυσμών στέλεχος άνθρακα. Την ίδια περίπου περίοδο, η CIA πληροφορήθηκε ότι οι Ρώσοι είχαν στην κατοχή τους μια βόμβα μικρού μεγέθους που ήταν ικανή να διασπείρει σε μεγάλες αποστάσεις βιολογικούς παράγοντες. Η «εταιρία» επιχείρησε να αποκτήσει στη μαύρη αγορά τη βόμβα ή τμήματα της προκειμένου να εκτιμήσει τα χαρακτηριστικά και τις φονικές δυνατότητες της. Όταν οι απόπειρες της CIA απέτυχαν, το εγχείρημα της έγινε πλέον κυβερνητική μέριμνα. Κάπως έτσι ξεκινά το 1997 το «project clearvision», η προσπάθεια δηλαδή της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκτήσει τη δική της βιολογική βόμβα[9]. Δοκιμές της βόμβας γίνονται στη Battelle, ιδιωτική εταιρία που επί σειρά ετών συνάπτει συμβόλαια με τον αμερικανικό στρατό. Η Battelle είναι άλλωστε αυτή που έχει αναλάβει την δημιουργία φονικότερων στελεχών άνθρακα. Η εταιρία Battele αναλαμβάνει τη δημιουργία του καινούριου στελέχους άνθρακα[10]. Το USAMRIID δουλεύει παράλληλα στη δημιουργία καινούριων στελεχών άνθρακα. Η πολιτική του τρόμου κυοφορείται σιγά σιγά στα βιολογικά εργαστήρια.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της πολιτικής του τρόμου σε σχέση με τον άνθρακα και τα βιολογικά όπλα έρχεται πάλι επί προεδρίας Clinton. Στις 16 Νοεμβρίου του 1997, ο τότε υπουργός αμύνης William Cohen εμφανίζεται σε εκπομπή ενημέρωσης του τηλεοπτικού δικτύου ABC κρατώντας μια σακούλα με ζάχαρη, δηλώνοντας πως αν αυτή η σακούλα περιείχε άνθρακα θα μπορούσε να εξαφανίσει το μισό πληθυσμό της Ουάσινγκτον… ο κύβος ερρίφθη. Και δεν ήταν κύβος ζάχαρης…

Τον Ιούνιο του 2001, πραγματοποιείται μια άσκηση ετοιμότητας απέναντι σε βιολογική επίθεση. Ο «σκοτεινός χειμώνας» (Dark Winter) έχει έρθει στις ΗΠΑ. Ο σκοτεινός χειμώνας είναι μια εικονική επίθεση με βιολογικά όπλα (συγκεκριμένα ευλογιάς) στις ΗΠΑ και εκτιμά όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με αυτή: ετοιμότητα, αντίδραση, περίθαλψη, απόθεμα εμβολίων και φαρμάκων, διασπορά του παθογόνου και τα πιθανά επιδημιολογικά στοιχεία της. Λίγους μήνες μετά τον σκοτεινό χειμώνα, μερικές βδομάδες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, ξεκινάν τρομοκρατικές επιθέσεις με βιολογικούς παράγοντες, αυτή τη φορά πραγματικές και όχι εικονικές. Το σκηνικό έχει στηθεί, είναι καιρός η παράσταση να αρχίσει.


Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 δύο πολιτικά αεροπλάνα πέφτουν διαδοχικά στους δίδυμους πύργους προκαλώντας την πολύνεκρη κατάρρευσή τους. Ο «εχθρός» έχει περάσει τις πύλες. Οι Η.Π.Α αντιδρούν άμεσα. Συζήτηση για το Patriot Act. Δημοκρατικοί γερουσιαστές φέρουν ενστάσεις για τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών που το Patriot Act προβλέπει. «Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» ξεκινάει.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2001, ακριβώς μια εβδομάδα μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους ξεκινάν οι αποστολές των επιστολών με άνθρακα. O άνθρακας είναι ένας επικίνδυνος βάκιλος (Bacillus Anthracis) που έχει τη δυνατότητα να σχηματίζει σπόρια. Ο άνθρακας βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο των βιολογικών εξοπλισμών. Το πρώτο κύμα των επιστολών του τρόμου ταχυδρομείται στα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά δίκτυα N.B.C NEWS, A.B.C NEWS, C.B.S NEWS, στην εφημερίδα New York Post και στην National Enquirer, ιδιοκτησία της American Media Inc. H American media εκδίδει και την ταμπλόιντ εφημερίδα Sun. Στη Sun εργαζόταν ο Robert Stevens, ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε από επιστολή άνθρακα. 4 στους 5 στόχους των επιστολών εδράζονται στη Νέα Υόρκη, την πόλη που υπέστη το τρομοκρατικό πλήγμα μόλις μια βδομάδα νωρίτερα. Οι συμπτώσεις αρχίζουν να συσσωρεύονται…

Στις 9 Οκτωβρίου 2001 δύο νέες επιστολές άνθρακα αποστέλλονται. Στόχος αυτήν τη φορά είναι δύο δημοκρατικοί γερουσιαστές, οι Tom Daschle και Patrick Leahy. Ο πανικός που ωφελεί την ψήφιση του Patriot act αυξάνεται. Το γράμματα έχουν σταλεί από το Trenton του New Jersey και περιέχουν τις φράσεις: «Θάνατος στην Αμερική, Θάνατος στο Ισραήλ, Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»[11]. Το F.B.I. διεξάγει έρευνες και πολύ σύντομα  ανακαλύπτει πως η γυναίκα του εκδότη της Sun, της ταμπλόιντ εφημερίδας που δέχτηκε επιστολή άνθρακα νοίκιαζε διαμέρισμα σε δύο από τους αεροπειρατές τις 9/11[12]. Στις 23 Οκτωβρίου του 2001, ο πρόεδρος Bush με δηλώσεις του φωτογραφίζει την Αλ Κάιντα: «…δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι κακοποιοί συνεχίζουν να επιχειρούν να πλήξουν την Αμερική και τους αμερικάνους….»[13]. Παρά την εκπεφρασμένη πεποίθηση Bush πως οι τρομοκράτες της 9-11 βρίσκονται πίσω από τις επιστολές άνθρακα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις 31 Οκτωβρίου αρνείται να επικυρώσει την πρόταση της Γαλλίας στον ΟΗΕ να χαρακτηριστούν οι επιστολές άνθρακα ως βιολογικά όπλα που άμεσα παραβιάζουν την συνθήκη του 1972. Για να δικαιολογήσουν την παράδοξη άρνηση τους οι ΗΠΑ δηλώνουν πως υπάρχει το ενδεχόμενο το χτύπημα να έγινε από εγχώριος και όχι αλλοεθνείς τρομοκράτες[14]! Μερικούς μήνες αργότερα ο αμερικανικός στρατός ανακοινώνει ότι έχει βρει εργαστηριακές εγκαταστάσεις της Αλ Κάϊντα ικανές για την παρασκευή άνθρακα κοντά στο Κανταχάρ στο Αφγανιστάν[15]. Την ίδια περίπου περίοδο αποκαλύπτεται πως ένας από τους τρομοκράτες της 9-11 επισκέφτηκε το νοσοκομείο Holy Cross για ένα μαύρο εξάνθημα στο πόδι. Ο γιατρός Χρήστος Τσώνας που εξέτασε και έδωσε αντιβιοτικά στον τρομοκράτη αργότερα αντιλήφθηκε πως το εξάνθημα στο πόδι του ασθενή μπορεί να οφειλόταν σε άνθρακα![16] Όλα δείχνουν πως οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα βρίσκονται πίσω από τις επιστολές άνθρακα, πως έχουν στα χέρια τους επικίνδυνα βιολογικά όπλα και πως το αμερικανικό έθνος πρέπει επειγόντως να αντιδράσει σε αυτή την απειλή. Όλα είναι τόσο βολικά για να περάσει το Patriot Act και να προετοιμαστεί η εισβολή όχι μόνο στο Αφγανιστάν αλλά και στο Ιράκ. Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει όμως τρομακτικές ανακολουθίες: οι τρομοκράτες που κατάφεραν να διαπεράσουν την ασπίδα της εσωτερικής ασφαλείας των ΗΠΑ φέρονται να λειτουργούν σαν αποπροσανατολισμένα σχολιαρόπαιδα που ξεστρατίσαν σε κάποιο άγνωστο τους δασύλλιο κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής: νοικιάζουν δωμάτια που ανήκουν στην σύζυγο του εκδότη της εφημερίδας (της Sun) στην οποία επιλέγουν να στείλουν μια από τις επιστολές άνθρακα. Να τονιστεί ξανά ότι η Sun είναι μια εφημερίδα ταμπλόιντ, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελεί πολιτικό ή στρατιωτικό στόχο. Για κάποιο ακατανόητο λοιπόν λόγο, οι τρομοκράτες διαλέγουν να βρεθούν στον κύκλο των θυμάτων τους, παίρνοντας ένα αχρείαστο όσο και επικίνδυνο ρίσκο. Σαν να μην έφτανε αυτή η εξαιρετικά κακή επιλογή κατοικίας, με την εμφάνιση ενός εξανθήματος, οι ατρόμητοι τρομοκράτες που μετά από λίγες μέρες κατέλαβαν τα δύο αεροπλάνα και πέθαναν μαζί με τα θύματα τους, τριγυρνάν έντρομοι σε νοσοκομεία και φαρμακεία και ζητούν βοήθεια για τα περίεργα, όσο και αξιομνημόνευτα εξανθήματα τους. Οι παράδοξες αυτές συμπεριφορές των τρομοκρατών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το χειρουργικό πλήγμα που κατάφεραν με το χτύπημα της 9-11. Τι λοιπόν συνέβη πραγματικά;

Το δίκτυο ABC διαδίδει συστηματικά μα ψευδώς πως οι επιστολές άνθρακα περιέχουν μπεντονίτη, ουσία που χρησιμοποιείται και ως αντισυγκολλητικό για τα σπορία άνθρακα και που παρουσιάζεται ως σήμα κατατεθέν του προγράμματος βιολογικών εξοπλισμών του Ιράκ όταν ο τότε εκπρόσωπος τύπου του Λευκού οίκου Arie Fleisher έχει κατηγορηματικά δηλώσει πως μπεντονίτης δεν βρέθηκε στις επιστολές άνθρακα. Το ABC επιμένει στην αβάσιμη σύνδεση Ιράκ-άνθρακα, δεν ανακαλεί και συμβάλει τα μέγιστα στο να δημιουργηθεί ένα φιλοπόλεμο κλίμα που νομιμοποίησε στα μάτια πολλών αμερικανών την δεύτερη επέμβαση στο Ιράκ. 
Στις 31 Οκτωβρίου 2001 και ενώ ήδη η αμερικανική κοινή γνώμη έχει πεισθεί για την ιρακινή συμμετοχή στις επιστολές άνθρακα και έχει διαμορφωθεί ήδη πολεμικό κλίμα, οι ΗΠΑ αρνούνται να επικυρώσουν την πρόταση της Γαλλίας στον ΟΗΕ να χαρακτηριστούν οι επιστολές άνθρακα τρομοκρατικές επιθέσεις. Το επιχείρημα τους; Οι ΗΠΑ δεν είναι σίγουρες πως οι αποστολείς του άνθρακα δεν ήταν εγχώριοι[17]!!!

Τον Δεκέμβριο του 2001 το FBI κατά τη διάρκεια της έρευνας του για τις επιστολές άνθρακα, ανακαλύπτει ότι ο αμερικανικός στρατός (ειδικότερα το USAMRIID) έχει στην κατοχή του άνθρακα σε μορφή σκόνης[18]. Για πρώτη φορά ο αμερικανικός στρατός υποχρεώνεται να παραδεχθεί ότι έχει στην κατοχή του αυτή τη μορφή άνθρακα που ισοδυναμεί με καταπάτηση της συνθήκης του 1972 για τα βιολογικά όπλα. Ο στρατός δηλώνει πως το στέλεχος που έχει δεν έχει καμία σχέση με τον άνθρακα που περιεχόταν στις επιστολές. Ψέματα: Ήδη από τις 24 Οκτωβρίου, το περιοδικό New Scientist έχει δημοσιεύσει την πληροφορία πως το στέλεχος του άνθρακα των επιστολών, ήταν το στέλεχος Ames, στέλεχος που αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό και το USARMRIID.[19] 
Η τελευταία πινελιά τοποθετείται.
Στις 18 Αυγούστου του 2002, ο καθηγητής Don Foster, ο γλωσσολόγος του FBI που βοήθησε στην καταδίκη του θρυλικού εγχώριου βομβιστή Unabomber, του Ted Kaczynski, προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις. Δήλωσε πως όλα τα στοιχεία οδηγούν σε κάποιον με υψηλόβαθμες διασυνδέσεις στον αμερικανικό στρατό και στις μυστικές υπηρεσίας. Οι έρευνες του Foster κατέληξαν σε δύο πρόσωπα που είχαν δουλέψει στη CIA, στο US Army Medical Research Institute of Infectious Diseases (USAMRIID) και σε διαβαθμισμένες μυστικές επιχειρήσεις. Όπως ο ίδιος εξιστορεί: «Καθώς δούλευα πάνω στις επιστολές μου φάνηκε ξεκάθαρο πως το USAMRIID ήταν τελικά το καλύτερο μέρος για να αρχίσει το FBI να ψάχνει για υπόπτους». Ο Foster παραξενεύτηκε που τα γράμματα ενώ περιείχαν ειδικά επεξεργασμένο άνθρακα ήταν ανορθόγραφα (η μια επιστολή γράφει πενακιλίνη αντί για πενικιλίνη). Για τον Foster η ανορθογραφία και το περιεχόμενο των γραμμάτων (Death to America... Death to Israel) καθώς και η ημερομηνία αποστολής (9/17) ήταν στοιχεία που σκοπό είχαν να παραπλανήσουν[20]. Η κυβέρνηση Bush παραχωρεί στο US Department of Human and Health Services (DHHS) την αρμοδιότητα να προσδιορίζει ως διαβαθμισμένη κάθε πληροφορία σχετικά με την ανάπτυξη ή την αποθήκευση βιολογικών παραγόντων παρακωλύοντας έτσι την έρευνα του FBI. Το 2003 ολοκληρώνονται οι εκσκαφές που γίνονται στην  Area B των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ft Detrick. Ανάμεσα στα ευρήματα περιέχονται 100 φιαλίδια με βακτήρια. Κάποια από αυτά έχουν άνθρακα. Ο στρατός δηλώνει πως δε γνωρίζει την προέλευσή τους[21]

            Η ροή της ειδησεογραφίας αποκαλύπτει την οργανωμένη προσπάθεια απόδοσης των επιθέσεων με άνθρακα αρχικά στην Αλ Κάιντα και έπειτα στο Ιράκ όταν όλες οι ενδείξεις οδηγούν στον Αμερικανικό στρατό και τα προγράμματα του βιολογικών εξοπλισμών. Ο στρατός, παρά τις απαγορεύσεις Nixon, παρά την υπογραφή της συνθήκης για τα βιολογικά όπλα δεν έχει σταματήσει το πρόγραμμα βιολογικού εξοπλισμού όπως αποδεικνύουν επίσημα έγγραφά του που θα δούμε αργότερα. Η χρονική εγγύτητα ανάμεσα στις επιθέσεις της 9/11 και τις επιθέσεις άνθρακα γεννά ερωτηματικά που είναι δύσκολο να απαντηθούν. Αυτό που δημιουργεί περισσότερες ακόμη υποψίες είναι η παράδοξη είδηση, πως μέλη του επιτελείου του αντιπροέδρου Dick Cheney, αμέσως μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους έλαβαν προληπτικά ποσότητες του αντιβιοτικού Cipro, αγωγή που συνίσταται και σε περιστατικά έκθεσης σε άνθρακα[22]. Ο αμερικανός δημοσιογράφος Richard Cohen επιβεβαιώνει πως κλιμάκια του δώσαν προληπτικά μετά τη 9/11 Cipro, μια πρόληψη που απέκτησε νόημα μόνο μετά τις επιστολές άνθρακα.

Ένας ολόκληρος πόλεμος στήθηκε πάνω στο ψέμα ότι οι Ιρακινοί επιτέθηκαν στις ΗΠΑ με βιολογικά όπλα όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το χτύπημα ήταν εσωτερικό και προερχόταν από άτομο-α που δούλευαν για το πρόγραμμα των βιολογικών εξοπλισμών των ΗΠΑ. 

Το τελευταίο κεφάλαιο της υπόθεσης των επιθέσεων άνθρακα έκλεισε στις 29 Ιουλίου του 2008 με την αυτοκτονία ενός μικροβιολόγου.
Ο Bruce Ivins, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της βιοάμυνας λαμβάνει συνδυασμό κοδείνης και Tymenol σε θανατηφόρες ποσότητες καθώς το FBI ετοιμάζεται να του απαγγείλει επίσημα την κατηγορία του δημιουργού και αποστολέα των θανάσιμων επιστολών άνθρακα. Το αστείο είναι ότι ο Ivins ήταν ένας από τους επιστημονικούς συμβούλους του FBI το 2002 στην υπόθεση των επιστολών. Με λίγα λόγια το FBI συμβουλευόταν έναν ειδικό στον άνθρακα και τα στελέχη του για να βρει τους δράστες των επιθέσεων άνθρακα όταν 6 χρόνια αργότερα ήταν έτοιμο να καταλογίσει στον ίδιο άνθρωπο την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές. Ο Ivins ήταν ο συνεφευρέτης δύο πατεντών για εμβόλια κατά του άνθρακα, πατέντες τις οποίες μετά την 9/11, τις επιστολές άνθρακα, την τρομολαγνεία και τα ακόλουθα νομοσχέδια του Patriot Act και του Bioshield, η εταιρία Vaxgen εκμεταλλεύτηκε για να συνάψει το πρώτο συμβόλαιο εταιρίας με την Αμερικανική κυβέρνηση μετά την ψήφιση του Bioshield, ύψους 877,5 εκατομμυρίων δολαρίων.[23] Μετά από προσχήματα, ψέματα και συγκαλύψεις 6 ετών, αφού ήδη είχε προωθηθεί αποτελεσματικά η ατζέντα της κυβέρνησης Μπους, μετά τη δεύτερη επέμβαση στο Ιράκ, αναγνωρίστηκε ότι ένα από τα κομβικά σημεία που οδήγησε στις ακόλουθες εξελίξεις, οι επιστολές άνθρακα, δεν ήταν ένα έργο της Αλ Κάιντα, ούτε και του βιολογικού οπλοστασίου του Ιράκ. Ακόμη και έτσι, η κυβέρνηση Bush βρήκε έναν αποδιοπομπαίο τράγο στο πρόσωπο ενός και μόνο επιστήμονα που πάρα πολύ βολικά αυτοκτόνησε.   


[1]               http://www.usamriid.army.mil/content/BioWarCourse/HISTORY/HISTORY.html, USAMRIID,  History of biological warfare
[2]               It can Happen Here - - and Did, By Leonard A. Cole, The New York Times, 23 March 1995
[3]               BBC, 13 February 2006, Hidden History of  US Germ Testing
[4]               BBC, 26 February 2002, Anthrax Tested on London Tube
[5]               United States Senate, 103d Congress, 2d Session
May 25, 1994
[6]               House of commons, Hansard Debates for 26 February 2003
[7]               How the U.S. Helped Create Saddam Hussein, By Christopher Dickey and Evan Thomas, Newsweek, 23 September 2002
[8]               Following Irag’s Bioweapons Trail, by Robert Novac, 26 September 2002,
[9]               US germ Warfare Research Pushes treatie’s limits, by Judith Miller, Stephen Engelberg, William Broad, New York Times, 4 September 2001
[10]             U.S. germ Warfare Research Pushes treaty limits, by Judith Miller, Stephen Engelberg, William Broad, The New York Times, 4 September 2001.
[11]             BBC, 30 October 2001, Q&A:The anthrax mystery
[12]             Tabloid editor’s wife rented appartment to two hijackers, by Alfonso Chardy, Wanda J DeMarzo, Ronnie Greene, Miami Herald, 15 October 2001
[13]             Bush declares White House safe, by Sandra Sobieraj, Washington Post, 24 October 2001
[14]             Bush team rejects UN plan to condemn anthrax attacks, by Elaine Sciolino,  New York Times, 31 October 2001
[15]             A NATION CHALLENGED: WEAPONS; U.S. Says It Found Qaeda Lab Being Built to Produce Anthrax, By Michael R. Gordon, New York Τimes, March 23 2002
[16]             Hijackers Lesion deepens mystery, by Scott Shane, Baltimore Sun, 24 March 2002
[17]             Bush team rejects UN plan to condemn anthrax attacks, by Elaine Sciolino, New York Times, 31 October 2001
[18]             FBI uncovers US military production of anthrax powder, by Duncan Campbell, The Guardian, 14 December 2001
[19]             Anthrax bacteria likely to be US military strain, by Debora Mckenzie, New Scientist, 24 October 2001
[20]             Anthrax killer is US Defence insider, BBC, 18 August 2002

[21]      Ft. Detrick Unearths Hazardous Surprises Cleanup Finds Debris Of Biological Warfare By Elizabeth Williamson, Washington Post, 27 May 2003,

[22]             White House Mail Machine Has Anthrax, By Sandra Sobieraj, Associated Press, October 23 2001,
[23]             Anthrax scientist Bruce Ivins stood to benefit from a panic by David Williams Los Angeles Times, August 2, 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου